Ринок замороженої малини пройшов цінове дно

15 лютого 2024, 08:40 7679

Основні постачальники замороженої малини в Європі — Сербія, Польща та Україна — знизили виторг 2023 року.

Про це йдеться в повідомленні EastFruit.

Так, експорт замороженої малини із Сербії обвалився до найнижчого показника за останні 4 роки. Виторг експортерів сербської замороженої малини знизився до $300-310 млн, що свідчить про втрату третьої частини доходів від зовнішніх постачань цієї ягоди. Якщо ж порівнювати з 2021 роком, то виторг малиноводів Сербії обвалився відразу на 42% з рекордних $523 млн.

Польща та Україна також різко знизили виручку від експорту малини. І якщо експорт з Польщі падав швидше, ніж із Сербії, то експорт з України знижувався повільніше. При цьому Україна була єдиною з цих трьох найбільших експортерів, хто наростив обсяг експорту.

«Зниження обсягу виторгу від експорту малини було зумовлено традиційною ціновою циклічністю цього ринку. Саме на 2022 і 2023 роки випало «дно» циклу цін на заморожену малину, і вже до 2024 року, як на мене, можна очікувати підвищення і закупівельних цін на цю ягоду, і середніх експортних цін на малину», — вважає економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

«Відповідно, ті виробники, які не позбулися плантацій малини, а використали період низьких цін на ягоду для розширення площ і підвищення якості продукції, можуть отримати максимальний зиск від них у найближчі 2-3 сезони, якщо, звісно, не втрутяться погодні або макроекономічні чинники», — прогнозує експерт.