Зменшення виробництва зерна в Україні відіб'ється на світовому ринку

28 квітня 2024, 08:00 6489

Скорочення урожаю зернових в Україні відчуватиметься у всьому світі.

Таку думку виданню Efeagro висловив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль, повідомляє УАК.

Зазначається, що цього року українські аграрії зберуть загалом 74 млн т зернових та олійних культур порівняно з 82 млн т минулого року. 

За словами Коваля, наразі вирощування пшениці не окупається, очікується зниження врожаю на 13,5% — до 19,2 млн т. Натомість, за оцінками аналітиків, українські аграрії планують зібрати 5,2 млн т сої цього року, що на 10% більше, ніж попереднього сезону.

В умовах такої кількості фінансових, операційних і безпекових викликів багатьом стає все важче залишатися в галузі, підкреслює фахівець.

Павло Коваль пояснює, що Україна втрачає частину зовнішніх ринків через логістичні та експортні проблеми, а в деяких випадках її замінює росія, оскільки продає також і крадене зерно з України. Однак, за його словами, країна, яка зазнала вторгнення, залишається великим гравцем у глобальному масштабі. 

«Структурні зміни в Україні вимірюються мільйонами тонн, що вплине на світові цінові тренди», — зазначає експерт.

За словами Коваля, деякі країни Південної Європи, такі як Іспанія, Португалія та Греція з дефіцитом зерна, а також країни Північної Африки, Перської затоки та деякі країни Азії відчують на собі вплив скорочення експорту пшениці з України. За його словами, навіть якщо Україну замінять інші постачальники, ціни зростуть.