Земля для громад стала ефективним ресурсом та джерелом бюджетних надходжень

18 лютого 2024, 15:05 980

З моменту початку земельної реформи частка надходжень до бюджету громад від земельного ринку зросла і становить 14% від усіх бюджетних надходжень.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик під час експертної дискусії «Земля як джерело додаткових ресурсів для агросектору та громад», за підтримки USАID Агро.

propData.content.image
Денис Башлик, заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

Одним із ключових факторів є те, що земля, яку громади отримали в межах децентралізації, стала ефективним ресурсом. Завдяки розробці комплексних планів просторового розвитку своїх територій громади можуть істотно збільшити надходження від землі: шляхом виявлення земель, що використовуються неофіційно; визначивши території, які заплановані для певних видів діяльності.

Водночас директорка програми USАID Агро Ксенія Сидоркіна повідомила, що відчутним є відсоток бюджетних надходжень, тому казати про те, що громади зацікавлені в ринку землі та ефективному використанні земель, буде замало. 


propData.content.image
Ксенія Сидоркіна, директорка програми USАID Агро

Власники мають право розпоряджатися своїми земельними ділянками, тому зараз, попри війну, надзвичайно тішить те, що реформа ринку землі увійшла в другий етап, і тепер можна говорити про ринок земель для юридичних осіб. Мої колеги пліч-о-пліч з міністерством розробляли пакет законодавчих актів земельної реформи, і ми вдячні уряду та парламенту за те, що все ж таки ринок землі запрацював.

Ксенія Сидоркіна вважає, що дана реформа є невідворотною і, попри війну, працюватиме.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua