Зеленський закликав невідкладно скасувати соєві правки

18 грудня 2019, 12:43 3723

Президент України Володимир Зеленський закликав уряд та Верховну Раду України невідкладно забезпечити ухвалення закону про підтримку вітчизняного виробника сільськогосподарської продукції та скасування так званих «соєвих правок».

Про це йдеться у повідомленні офісу глави держави. 

Під час робочої поїздки Президента аграрії Київської області поскаржилися, що через правки про скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку, малі та середні виробники цієї продукції втратили можливість експортувати її та отримувати бюджетне відшкодування ПДВ. Адже фермери з площею землі до 1 тис. гектарів не можуть сформувати експортну партію сої та ріпаку й змушені збувати продукцію переробникам на невигідних умовах, втрачаючи при цьому 20-25% з кожної тонни виробленої продукції.

На запитання Зеленського, чи робиться щось для усунення цієї проблеми, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький повідомив, що у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект № 2446 «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур». Документ передбачає підтримку для вітчизняної сільськогосподарської продукції, серед іншого щодо виробників сої та ріпаку.

В результаті Президент запропонував вирішити проблему через парламент.

«Зверніться до Арахамії (голови фракції партії «Слуга Народу» Давида Арахамії. — Ред.), зберіть ключових голів фракцій, щоб проаналізувати всі «продуктові правки» і скасувати ці «соєві правки», — сказав Володимир Зеленський у відповідь.