Запуск другого етапу земельної реформи стимулюватиме розвиток переробки

03 грудня 2023, 08:00 2280

В Україні зараз відбувається трансформація аграрного сектору, зокрема через виклики, спричинені війною.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик під час публічної дискусії «Ринок земель в Україні: стан, ефективність, прозорість».

«Сьогодні дуже багато сировинних виробників дивляться у бік розвитку переробки. А переробка та довгострокові інвестиційні проєкти вкрай складні на орендованій землі. Це непостійний актив, тож ніхто не хоче кредитувати орендовані землі. Тому ринок землі посилює свою важливість в контексті відбудови України», — сказав він. 

Денис Башлик зауважив, що більша половина проєктів із розвитку садівництва у межах програми «єРобота» розвиваються на власній землі, а не на орендованій. Це є показником успішності земельної реформи у реалізації довгострокових проєктів. 

Заступник міністра висловив упевненість, що після відкриття ринку землі для юридичних осіб «все як працювало, так і буде працювати». На його думку, збільшиться ціна на землю та конкуренція, але це не погано для країни. 

Денис Башлик вважає, що для держави зараз важливо забезпечити прозорість і моніторинг ринку.