Європарламент продовжив скасування мит на агропродукцію з України ще на рік

09 травня 2023, 16:13 1583

Європейський Парламент сьогодні, 9 травня, підтримав призупинення ввізних мит на український експорт сільськогосподарської продукції ще на один рік.

Як говориться у повідомленні ЄП, депутати 537 голосами (42 — проти, 38 — утрималися) схвалили пропозицію продовжити ще на рік призупинення ввізних мит, антидемпінгових мит і захисних заходів щодо українського експорту до Європейського Союзу на тлі агресивної війни росії, яка перешкоджає Україні торгувати з рештою світу.

«Призупинення дії тарифів поширюється на фрукти та овочі, на які поширюється система вхідних цін, а також на сільськогосподарську продукцію та продукти її переробки, що підлягають тарифним квотам. Промислові товари обкладаються нульовими митами з 1 січня 2023 року відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, тому вони не включені до нової пропозиції», — говориться у повідомленні.

Зазначається, що після затвердження Радою ЄС цей захід буде опублікований в Офіційному віснику ЄС і набуде чинності на наступний день після його опублікування.

За даними Єврокомісії, ЄС є найбільшим торговельним партнером України, на який припадає 39,5% її торгівлі у 2021 році. Україна є 15-м найбільшим торговельним партнером ЄС, на який припадає близько 1,2% від загального обсягу торгівлі ЄС.