Європарламент підтримав продовження безмитної торгівлі для України

23 квітня 2024, 14:28 829

Європейський парламент сьогодні, 23 квітня, схвалив продовження тимчасових заходів лібералізації торгівлі для України, захистивши при цьому фермерів ЄС.

Як говориться у повідомленні парламенту, рішення про продовження призупинення імпортних мит і квот на українську сільськогосподарську продукцію ще на один рік, до 5 червня 2025 року, підтримали 428 депутати, 131 — проти, 44 — утрималися.

Згідно з новою постановою, Єврокомісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які заходи, які вважає за потрібне, якщо через імпорт з України (наприклад, пшениці) виникнуть значні порушення на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох держав-членів ЄС.

«У межах посилених захисних заходів для захисту фермерів ЄС комісія може запустити екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду. Якщо імпорт цих товарів перевищить середні обсяги імпорту, зафіксовані у другій половині 2021 року та за весь 2022 та 2023 роки, тарифи можуть бути введені повторно», — говориться у повідомленні. 

У межах угоди щодо цих нових правил ЄК зобов'язалась найближчим часом розпочати переговори з Україною щодо постійної лібералізації торгівлі та продовжувати тісно залучати парламент до цього процесу.

Тепер Рада ЄС має офіційно затвердити регламент. Поточні торговельні заходи закінчуються 5 червня 2024 року, і новий регламент має набути чинності відразу після цієї дати.