Віддати тих, хто вижив. Херсонська пасіка припинила своє існування

12 січня 2024, 12:00 1690

Херсонський виробник меду Honey Moon Bear, що мав пасіку в селі Киселівка, яке було під окупацією майже 9 місяців, прийняв рішення віддати бджіл, які вижили, своїм колегам.

Про це бренд повідомив у своєму Instagram.

«Якщо ви це читаєте, значить у нас більше немає пасіки. Немає жодної бджілки і жодного вулика. Немає інструментів та всієї спадщини, які плекалися нашою родиною протягом чотирьох поколінь. Маленька справа всього життя великого покоління пасічників, яка тільки починала розквітати, ось так потрошку закінчує своє існування», — йдеться в одному з дописів виробника.

Усіх бджіл, які вижили, Honey Moon Bear віддає іншим пасічникам разом з вуликами, інструментами та кремувалкою.

Honey Moon Bear

Через 1,5 року війни та самотності декілька бджолосімей таки вижило, тому саме їхніми інтересами ми і керувалися в першу чергу, коли думали про те, що робити далі. А далі необхідні, по-перше, переїзд в іншу частину України: купівля чи оренда ділянки, де ми могли б жити та працювати. З нашим видом діяльності, на жаль, це більше неможливо робити на Херсонщині: нам — через постійні обстріли, бджілкам — через замінування та окупацію основних місць, де вони збирали нектар. По-друге, відбудова вуликів, багатьох  практично з нуля, тому що багато було пошкоджено ззовні чи зсередини. І по-третє, розмноження бджолородин та їхнє вирощування. Аби повернути хоча б довоєнну кількість бджіл, потрібно декілька років невпинної праці та багато грошей.

Зараз такої можливості Honey Moon Bear не має — ресурсів не вистачить на те, аби підтримати хоча б тих смугастиків, що вижили, та допомогти їм пережити ще не одну страшну зиму.