В Укрзалізниці розповіли, як аграріям нівелювати коливання вартості залізничної логістики

07 лютого 2024, 11:15 933

Ринок вагонів в Україні доволі конкурентний і волатильний. «Укрзалізниця» не має тут монополії, оскільки в її розпорядженні 5,5 тис. власних зерновозів, а в приватних руках знаходиться 21 тисяча.

Про це розповів заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов під час форуму Agro Ukraine Summit.

«Вартість використання вагону коливається. Наприклад, з квітня по вересень ціна складала 300-600 грн/добу у жовтні-грудні — зростала до 3 тис. грн/добу. Така волатильність дуже заважає працювати аграріям, оскільки в піковий період навантаження дуже зростає вартість логістики через вагонну складову», — зазначає Валерій Ткачов.

За його словами, єдиним виходом, який здатен змінити ситуацію, можуть бути довгострокові договори, укладені аграріями як з приватними власниками вагонів, так і з «Укрзалізницею»: «Тому я всім раджу, щоб нівелювати коливання вартості залізничної логістики, укладати довгострокові договори, що убезпечитись від волантильності на ринку цих послуг».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua