В Україні заміновано близько 2,5 млн га сільгоспземель

24 листопада 2023, 08:00 1159

Орієнтований обсяг замінованих сільгоспземель України на деокупованій території та на лінії бойового зіткнення становить до 2,5 млн га.

Таку оцінку озвучив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олег Хоменко в коментарі The Page.

Він зазначив, що через повномасштабне російське вторгнення Україну називають найбільш замінованою країною світу. Крім цього, земля страждає і від механічного та хімічного забруднення.

Основними складовими забруднення полів через війну є:

  • снаряди, які не розірвалися, що залишаються на певній глибині й можуть здетонувати;
  • міни, умисно встановлені росіянами під час відступу;
  • спалена техніка, яка виділяє метали, гази, мастила, спричиняє забруднення хімічними речовинами, вибухонебезпечними засобами і нерозірваними снарядами.

«Сільгоспвиробники Київщини, Чернігівщини, Сумщини і Харківщини на звільнених від окупації землях часто проводять роботу з розмінування власними силами на свій страх і ризик. Також на цих полях проводяться гуманітарні місії, здійснюють розмінування сертифіковані на відповідні послуги компанії та працюють іноземні фонди. За послугами державних органів (Укроборонпрому та ДСНС) вишиковуються черги — але попит шалений, і фізично не вистачає людей, щоб покривати запити», — наголошує Олег Хоменко.