Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо збору урожаю сільськогосподарських культур.
Він відмітив, що за рахунок розширення посівних площ зросло і виробництво гречки — на 12,8%, тоді як її урожайність зменшилась проти попереднього року на 5,9% — до 12,7 ц/га.
З усіх сільськогосподарських культур зросло також виробництво жита — на 34,1%, вівса — на 21,1%, овочів закритого ґрунту — на 4,9%, картоплі — на 3,0%, а також кользи (ярого ріпаку) — на 1,0%. За цими культурами приріст досягнуто як за рахунок збільшення площ, так і урожайності, пояснив науковець. Причому найбільше зростання цих показників відбулося по житу озимому: посівні площі під цією культурою збільшилися на 17,7%, а урожайність — на 13,9%.
Загалом виробництво рослинницької продукції у січні-жовтні 2020 р. зменшилось проти відповідного періоду минулого року на 16,9%, тоді як за цей же період 2019 р. був досягнутий приріст на 3,7%. Найбільше падіння поки що спостерігається по зернових і зернобобових культурах — на 22,4%, соняшнику — на 14,6%, а також по сої — майже на третину.