В Україні розробили концепцію фонду розвитку сільських територій: названо напрямки

17 липня 2020, 10:56 2928

Концепція Фонду розвитку сільських територій, впровадження якого заплановане в рамках земельної реформи (Закон України від 31.03.2020 №552-IX), була презентована під час засідання Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький на своїй сторінці у Facebook

Діяльність Фонду розвитку сільських територій буде спрямована на такі важливі сфери як: інфраструктура, Інтернет, енергозбереження, освіта та медицина у сільській місцевості, сільський туризм та послуги гостинності в сільській місцевості.

Крім того, через Фонд будуть реалізовуватися державні програми розвитку малих і середніх сільгоспвиробників, зокрема, у сфері органічного виробництва. Це сприятиме розвитку малого і середнього бізнесу на селі в аграрній сфері та суміжних галузях.

Так, джерелами формування фонду розвитку сільських територій передбачаються:

- спеціальний фонд Державного бюджету — 1%;

- спецфонд бюджету місцевого самоврядування базового рівня — 20% від оренди земельних ділянок державної та комунальної власності;

- надходження в рамках програм міжнародної технічної допомоги.

«Зокрема, 60% коштів планується розподілити з урахуванням площі громади (пропозиція комітету), 40% — з урахуванням кількості зареєстрованих суб»єктів підприємницької діяльності в Державному аграрному реєстрі», — додав Висоцький.

За результатами обговорень учасники комітету надали пропозиції та підтримали з врахуванням відповідних пропозицій запропоновану концепцію функціонування фонду розвитку сільських територій.