В Україні з'явиться Асоціація виробників стевії

21 жовтня 2019, 13:45 2445

Асоціація виробників стевії з'явиться в Україні в кінці цього року — на початку наступного.

Про це в ефірі AgroFM розповів кандидат сільськогосподарських наук, завідуючий лабораторією Інституту біоенергетичних культур та цукрового буряка Володимир Стефанюк.

«Ми зберемо всіх, хто вирощує та переробляє стевію і допоможемо їм вийти на зовнішні ринки», — говорить він.

Очікується, що це допоможе зробити якісний ривок в розвитку нішового виробництва, адже стевію вирощують переважно дрібні фермери. Їм надзвичайно важко самостійно запровадити необхідні міжнародні стандарти та пройти низку бюрократичних процедур, щоб розпочати експорт.

Стефанюк зазначає, що попит на стевію дуже високий, зокрема, в Європейському союзі. Якісне листя за кордоном готові купувати дорожче $10 тис. за тонну.

Нині в Європі переробкою рослини займається лише Іспанія. Там випускають шоколад зі стевією та експортують його в 22 країни. Окрім того, Нідерланди почали займатися вирощуванням насіння.

«До мене звертаються багато потенційних покупців з ЄС. Також починаємо постачати продукцію зі стевії в Ізраїль. Зацікавлений у майбутній співпраці Китай та В'єтнам», — ділиться Стефанюк.

Звісно, вирощування та переробка стевії — досить трудоємкий процес. Необхідно вкласти чималі кошти у теплиці, краплинне зрошення, сушку, розфасовку, однак у цій ніші Стефанюк бачить чималі прибутки. За його розрахунками, стевія здатна принести агровиробнику до $270 тис. з гектара.

Ринок стевії в Україні експерт оцінює приблизно в 40 т сухого листа щорічно.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua