Стевія дає до $270 тисяч прибутку на гектарі

27 жовтня 2018, 08:00 13362

Вирощування стевії в Україні є перспективною нішею для фермерів. Рослина здатна принести прибуток агровиробнику до $270 тис. з гектару, адже попит на цю культуру на світовому ринку зростає щорічно.

Про це повідомив кандидат сільськогосподарських наук Володимир Стефанюк, пише Seeds.

Він зазначив, що стевія є природним цукрозамінником і хорошою альтернативою солодкому продукту для людей, які хворіють на цукровий діабет. Також її використовують у здоровому харчуванні.

«В Україні щорічно вирощується близько 40 т цієї культури. Реальна ж потреба складає приблизно 200 т сухого листа стевії», — розповів про перспективи зростання внутрішнього ринку Володимир Стефанюк.

Наразі в Україні виробляється понад 200 продуктів зі стевії. Ця культура пропагується для дитячого харчування. Крім того, вона добре очищує організм і корисна для укріплення імунної системи людини.

Щодо економічної складової вирощування культури, то, за словами фахівця, собівартість посадки стевії становить 25 коп. за одну розсадину. Проте на ринку її ціна вже від 15 грн до 75 грн.

«На одному гектарі розміщується 80-100 тис. розсадин. Вже за першій рік вирощування можна мати до 2 т сухого листа, вартість якого ще пару років тому дорівнювала $2,5 тис./т. Якщо немає змоги для тепличного вирощування, розсаду можна отримувати і в домашніх умовах, вирощуючи її з насіння. Але в цьому випадку посіви треба накривати плівкою, щоб насіння не пересихало. Власне, саме насіння дуже легке: 1000 штук важить приблизно 240 міліграмів», — розказує фахівець.

Він підкреслив, що прибутки можна значно збільшити, якщо будувати бізнес на вирощуванні кореня культури.

«В цьому випадку можна отримувати по $270 тис. прибутку з гектару. Проте механізм вирощування потребує додаткових зусиль, адже в умовах українського клімату потрібно викопувати корені на зиму, оскільки вони бояться морозів», — пояснив Володимир Стефанюк.

Фахівець також розповів, що як культура стевія відкрилася для європейського ринку порівняно нещодавно — лише 5 років тому.

«Великий ринок для збуту продуктів зі стевії — арабський світ, тому що приблизно 35-40% населення цих країн є хворими на цукровий діабет. Це пояснює підвищений попит на культуру в даному регіоні. Тому він є надзвичайно перспективним для налагодження подальшого експорту», — зазначив Володимир Стефанюк.