В Мінагропроді розповіли про наслідки прийняття «органічного» закону

11 липня 2017, 10:55 2916

Прийняття закону про органічну продукцію необхідне для унормування внутрішнього ринку, який динамічно розвивається, а також безперешкодного виходу українських виробників на міжнародні ринки.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час обговорення законопроекту «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу й маркування органічної продукції» (№5448) представників міністерства, депутатів, експертів та виробників органічної продукції.

 «Виробництво органічних продуктів в Україні за останні 10 років зросло на 90%, а щорічний обсяг внутрішнього ринку споживання становить 21-22 млн євро. Це говорить про те, що ринок дуже динамічний, він розвивається, орієнтується як на експорт, так і на внутрішній ринок. Тому для України є важливим прийняття закону про органічну продукцію щоб мати, по-перше, сучасну правову базу для органічних виробників в Україні, а, по-друге, щоб подолати недовіру споживачів до української органічної продукції», - зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

За словами Ковальової, прийняття цього законопроекту несе ряд позитивних наслідків для України. По-перше, він враховує інтереси всіх зацікавлених сторін – громадських організацій, виробників, органів влади. По-друге, цей законопроект унормовує діяльність органічного сектору, зберігає тенденції його розвитку. По-третє, дозволить збільшити зайнятість у невеликих сільськогосподарських виробників, тим само підвищивши кількість робочих місць.

Зі свого боку, заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева наголосила на тому, що прийняття законопроекту №5448 дозволить врегулювати питання експорту, що надасть додаткові надходження для країни.

«Основними ринками збуту на сьогодні для української органічної продукції є країни ЄС, Азії, США. Поступово наближаємося до Канади, з огляду на те, що скоро активується зона вільної торгівлі між нашими країнами. Канада має досить серйозний попит на органіку, а разом із США та Європейським Союзом, фактично, формує близько 90% усього світового попиту на органіку. Набуття чинності цього законопроекту дасть змогу адаптувати українське законодавство у сфері якості органічної продукції до міжнародних стандартів. Таким чином для українських виробників зникнуть перешкоди у постачанні своєї продукції на світові ринки», - відмітила Ольга Трофімцева.

У ходу дискусії учасники резюмували, що прийняття закону №5448 захистить виробників органічної продукції від недобросовісної конкуренції, споживачів - від фальсифікату, буде розвивати сільські території та створить додаткові робочі місця, покращить імідж України як виробника якісної органічної продукції, що дозволить залучити інвестиції в аграрний сектор країни.