УЗА: Україні буде потрібно $4,5-8 млрд інвестицій на елеватори

27 вересня 2019, 08:00 1659

Україна нагально потребує будівництва 300-400 нових технологічних елеваторів рівномірно та справедливо географічно розподілених.

Як говориться у повідомленні Української зернової асоціації (УЗА), загальний обсяг необхідних інвестицій в розвиток нових потужностей для зберігання та супутньої інфраструктури оцінюється від $4,5 до $8 млрд.

Вже найближчими роками, за даними УЗА, виробництво зернових та олійних культур в Україні сягне 100 млн т, а експорт — 70 млн т (минулого 2018/2019 МР ці показники склали 92 та 54 млн т відповідно).

«Загалом Україна здатна в 1,5-2 рази наростити виробництво (за рахунок росту врожайності культур) та, відповідно, експорт зернових. Проте брак сучасних технологічних зберігальних потужностей (елеваторів) є одним із факторів, що не тільки стримують розвиток потенціалу аграрної галузі, але й можуть послабити позиції України на світовому ринку у виробництві та експорті зернових в найближчому майбутньому»,  — вважають в асоціації.

В УЗА зазначають, що на сьогодні Україна має близько 40-45 млн т потужностей для одночасного зберігання на всіх елеваторах (яких загалом налічується близько 1200), але 70% з них морально та фізично застаріли, тому не відповідають потребам ринку в забезпеченні якості та безпеки зберігання продукції — це підлогові елеватори з мінімальною транспортною інфраструктурою. Більшість з них ще з радянських часів були орієнтовані на внутрішній ринок, невеликі обсяги зберігання та незначну динаміку роботи.

«Сьогодні тільки 100-150 елеваторів в Україні можуть забезпечити стандарти відповідні потребам ринку. Тому подальше зростання виробництва тільки посилить дефіцит потужностей зберігання в Україні», — прогнозують експерти.

Сьогодні, за даними УЗА, в окремих регіонах України аграрії відмовляються від вирощування зерна через неефективну логістику — відсутність сучасних технологічних елеваторів та маршрутних залізничних станцій — відтак вивезення зерна з цих регіонів коштує дорожче та забирає набагато більше часу аніж з тих, де вже побудовані такі елеватори. До того ж кліматичні та погодні зміни спричинили зміщення виробництва зерна в Україні в північно-західному напрямку, де було мало елеваторів історично.

За оцінкою президента Української зернової асоціації Миколи Горбачьова, агровиробники можуть мати до 1 тис. грн додаткового доходу з 1 га, якщо вони працюють з новим технологічним маршрутним елеватором за рахунок нижчих витрат на логістику.