Уряд чекає від бізнесу проактивної позиції у євроінтеграційних процесах

26 березня 2024, 09:20 694

Євроінтеграція йде за наміченим планом попри всі турбулентності. Вже ухвалене рішення про відкриття перемовин щодо членства України в ЄС, розпочато перший етап, який стосується скринінгу українського законодавства на відповідність європейським стандартам, і фактично вже у червні очікується відкриття перших переговорних розділів.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час Саміту експортерів 2024.

«Є спроможність з боку України, політичні домовленості. Єдине, чого не відчувається наразі, — розуміння, що драйвером переговорної позиції має бути саме українська економіка. Для цього бізнес має давати своє бачення: як захистити українських виробників, національне виробництво і наростити його спроможність через відповідні умови. Поки активної залученості бізнесу я не спостерігаю», — зазначає Ольга Стефанішина.

Вона додала, що у контексті майбутнього переходу української економіки на європейські регуляції стратегічно вигідніше буде працювати компаніям, які вийдуть у «білий бізнес». Це відкриває нішу не лише в українській економіці, а автоматично дає доступ до 500-мільйонного європейського ринку.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua