Україну чекають складні перемовини щодо продовження безмитної та безквотної торгівлі з ЄС

14 грудня 2023, 12:45 1034

У першому кварталі 2024 року вестимуться перемовини з ЄС про продовження безмитної та безквотної торгівлі. Всі розуміють, що вони будуть складнішими, ніж два попередні рази, але є впевненість на 70-80%, що це відбудеться.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час ХV Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні». Він додав, що ще складнішими будуть перемовини щодо вступу до ЄС. 

«Наразі 40% усього, що потрібно погодити Україні, стосується сільського господарства та продуктів харчування. Деякі речі надскладні, наприклад — скільки угідь потрібно вивести з обороту до 2030 року під екологічні землі. Але це все точно можна зробити», — зазначив Микола Сольський.  

Щодо блокування окремими країнами українського експорту міністр заявив: «Відносини з сусідами час від часу будуть такими, як вони є зараз, і до цього потрібно поставитися нормально. Це свідчення того, що ми вже якоюсь частиною в ЄС. Для країн Європейського Союзу — це звичайна історія дискусій між ними. Так, вони за все торгуються не лише з нами, але й між собою, це ознака демократії, і так завжди буде».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua