13-го листопада у місті Берн, Швейцарія офіційно завершився 37-й міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2025. Цьогоріч на оцінку міжнародних експертів було представлено 5244 сирів із різних країн світу, серед яких 17 з України.
Про це повідомляють офіційні представники конкурсу в Україні — ProCheese від Ardis Group.
Уже четвертий рік поспіль українські сири отримують визнання від міжнародної колегії суддів, і цього разу — це 5 нагород.
Конкурс оцінювали 265 сирних професіоналів з різних країн світу, а переможцем став швейцарський сир «Le Gruyère AOP».
Нагороджені українські сири на WCA 2025:
- Zinka, сир «Гауда з трюфелем», Київщина — срібна нагорода
- Zinka, сир «Камамбер», Київщина — срібна нагорода
- Zinka, сир «Іскристий», Київщина — бронзова нагорода
- Мамин сир, сир «Феркованя», Закарпаття — бронзова нагорода
- Мамин сир, сир «Падре Ромжа», Закарпаття — бронзова нагорода
Загалом за чотири роки участі в проєкті українські сири вже здобули 39 нагород.
«Кожен сезон на World Cheese Awards — це можливість не просто змагатись, а показати, як розвивається український сирний ринок. Я вдячна партнерам і нашій команді, яка вкотре здійснила неможливе попри бюрократичні та логістичні виклики. Для нас важливо, щоб світ бачив — український продукт має свій характер і смак свободи», — говорить директорка департаменту ProCheese в Ardis Group Наталія Кагадій.
Для довідки: участь українських сирів у конкурсі відбулася за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Programme.