Українські ОЕЗи під загрозою зупинки через атаки росіян

17 квітня 2024, 09:22 6411

Українські заводи, які виробляють соняшникову олію, можуть зупиняти свою роботу у разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах.

Весняні атаки на інфраструктуру вже призвели до критичного стану енергосистеми України, заявляють аналітики кооперативу ПУСК, створеного у межах ВАР.

«У квітні Україна експортувала 46 тис. т соняшнику, основні покупці — Румунія і Болгарія. Соняшнику в Україні залишилося дуже мало, і на травень-червень він може бути в певному дефіциті. Однак здорожчання це може не викликати, оскільки на світових ринках падають ціни на рослинні олії: як соєву, так і пальмову.

Ще один фактор впливу на ринок — атаки росіян на енергетику. Більшість переробних заводів працюють на електроенергії. Майже всі переробники мають дизельні генератори, але переходити на них недоцільно з огляду на зростання собівартості продукції. У разі продовження російських обстрілів по енергооб’єктах частина заводів може зупинитися через недостатність електроенергії. У критичній ситуації держава буде надавати електроенергію населенню, а не бізнесу», — зазначили аналітики.

На ринку соняшнику та рослинних олій переважна кількість чинників буде сприяти зниженню цін.

«Наразі валова маржа в переробці генерує або нуль, або дуже невеликий прибуток  близько $10-15 на тонні. Вочевидь на ринку склалося більше факторів на користь подальшого просідання цін на соняшник. Пік ціни на олійну культуру пройдено ще у січні, якщо враховувати курс валют. Межа, до якої можуть знизитися умовні ціни на соняшник, становить 15300-15500 грн/т, хоча цього тижня заводи ще пропонують ціни 16600 грн/т. Потрібно слідкувати за цінами на рослинні олії: щойно вони почнуть знижуватися, то ціни на соняшник теж будуть знижуватися», — прогнозують аналітики.