Українські фермери можуть отримати добрива на весняну посівну

01 листопада 2023, 10:28 5019

Уряд США у межах ініціативи AGRI-Україна безоплатно надасть 7 тисячам українських агровиробників мінеральні добрива для весняної посівної 2024 року.

Через Програму USAID АГРО українським агровиробникам передадуть загалом 14 тис. т добрив. Кожен учасник зможе отримати до 2 т мінерального добрива (карбамід) на господарство, говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За підтримки Міністерства з аграрної політики та продовольства України, реєстрація на отримання допомоги відбудеться в Державному аграрному реєстрі (ДАР) у розділі «Доступні програми» — USAID АГРО_карбамід під ярі зернові та олійні в сезоні 2024 року.

Подання заявок триватиме з 1 по 14 листопада. Отримати допомогу можуть агровиробники, які:

  • мають в обробітку від 5 до 500 га у будь-якій області України (за винятком тимчасово окупованих територій);
  • вирощують зернові або олійні культури;
  • зареєстровані як юридичні особи або фізичні особи-підприємці, зокрема сімейні фермерські господарства;
  • відповідають іншим умовам програми.

Погоджені заявники, які обробляють від 5 до 20 га землі (власна та орендована), отримають по одній тонні добрива, а ті, хто обробляють від 20 до 500 га, — по дві тонни. Пріоритетність у отриманні добрив матимуть господарства, власницями або заявниками яких є жінки (згідно з інформацією в системі ДАР).

Видача добрив планується на листопад-грудень 2023 року.

Зазначається, що через порушену логістику, низькі ціни на зерно та виснаження власних ресурсів невеликі фермери часто не можуть придбати необхідні добрива. Згідно з опитуванням Міністерства аграрної політики та продовольства України, для майбутнього врожаю-2024 внесення добрив очікується на рівні вдвічі меншому за агрономічну потребу (47%). Повністю забезпечити свою потребу в добривах готові лише 10% респондентів, а саме великі та середні виробники. 

Програма роздачі добрив є частиною ширшої діяльності USAID АГРО у межах Ініціативи AGRI-Україна. Приблизно 8200 фермерів отримали добрива та насіння кукурудзи та соняшнику навесні, а близько 12 тис. фермерів отримали добрива під час осінньої посівної кампанії 2023 року. Загалом у 2023 році підтримка Програми USAID АГРО забезпечила потребу агровиробників у насінні та добривах для посівної площі близько 370 тис. га. Це дало можливість українським аграріям виростити понад 110 тис. т насіння соняшнику та збільшити врожайність, зібравши додатково 220 тис. т зернових.