Україна у новому сезоні залишиться лідером на ринку соняшникової олії

18 квітня 2024, 08:00 740

Україна та росія традиційно залишаються ключовими виробниками соняшнику та соняшникової олії у світі.

Частка України в світовій торгівлі соняшниковою олію за підсумками 2023/24 МР складе майже 41%, росії — 30%. Про це повідомляє аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва з посиланням на USDA.

Вона зазначила, що з початком війни озвучувалися негативні сценарії відносно перспектив України та втрати першості в торгівлі соняшниковою олією. Однак на сьогодні реалізується більш позитивний сценарій.

Світлана Купрєєва навела показники експорту олії (прогноз на 2023/24 МР):

  • Україна: -3% до 2022/23 МР, існує ймовірність досягнення більш високого показника з огляду на існування тимчасового морського коридору;
  • росія: +10%, три сезони поспіль відбувається збільшення експорту.

«Більшу частину сезону соняшникова олія вигравала цінову конкуренцію у соєвої та пальмової олії», — додала вона.

Фахівець зазначила, що поточний прогноз урожаю від «УкрАгроКонсалт» для України на 2024/25 МР виглядає більш оптимістично, ніж для росії. А саме, базується на розширенні посівних площ, що навіть в умовах отримання середньої урожайності забезпечить приріст урожаю майже на 2% та експорт соняшникової олії не нижче поточного року.

«росія в черговий раз заявляє про скорочення посівних площ соняшнику (-2% до 2023/24 МР). І, схоже, саме в новому сезоні існують всі передумови для реалізації цього сценарію, зважаючи на підвищений інтерес аграріїв до вирощування сої, ріпаку та льону», — підсумувала Купрєєва.