Україна очікує, що ЄС завершить скринінг в агрополітиці до кінця квітня

28 березня 2024, 15:04 786

Україна звернулась до Єврокомісії з проханням проведення невідкладного скринінгу, тобто аналізу законодавства в аграрній політиці й транспорті.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на спільному брифінгу з прем’єром Польщі Дональдом Туском у Варшаві.

Шмигаль назвав домовленість про пріоритетний скринінг «аграрного» блоку законодавства серед п’яти кроків, над якими Україна працює спільно з Варшавою для пом’якшення напруги.

«Ми відкриті, ми хочемо зняти будь-які маніпуляції, міфи та дезінформацію, якою, до речі дуже активно, в гібридний спосіб, користується наш ворог — росія. Ми маємо рішення Єврокомісії щодо пріоритетного скринінгу розділу, який стосується агрополітики. Очікуємо, що це відбудеться наприкінці квітня, і це дійсно відкриє всю статистику і дасть нам дуже правдиві дані», — зазначив Денис Шмигаль.

Урядові команди обох держав під час зустрічі обговорили низку питань, які становлять взаємний інтерес у співпраці. Зокрема, велику увагу було приділено таким складним темам, як ситуація на кордоні й торгівля в агросекторі, а також визначено напрям вирішення даних питань.

«Очікуємо від Польщі конкретні відповіді на запропоновані нами кроки. Уже більша частина з них виконана. Очікуємо заборону Єврокомісією транзиту й експорту з росії та білорусі товарів, а також погодження нашої угоди про спільний контроль на пунктах пропуску», — цитує слова прем'єра прес-служба Кабміну.

Він наголосив, що стратегічні відносини передбачають взаємну довіру та відкритість, здатність до діалогу та компромісу: «Розраховуємо, що сьогоднішні консультації принесуть результат, і ми знайдемо шляхи врегулювання проблемних питань».