Україна здатна замінити біометаном 25% спожитого газу

05 жовтня 2019, 08:00 3240

Україна може генерувати 7,8 млрд куб. м біометану, що складає чверть споживання газу в країні.

Про це йшлося під час зустрічі голови Держенергоефективності Сергія Савчука із головою Біоенергетичної асоціації України Георгієм Гелетухою, представниками «Укртрансгазу», виробниками біогазу та іншими експертами у цій сфері.

«Потенціал генерації біометану в Україні становить щонайменше 7,8 млрд м3 на рік, або 25% від поточного споживання газу (за даними НАК «Нафтогаз України», у 2018 р. було спожито 32,3 млрд м3 газу всіма категоріями)», — зауважив Сергій Савчук.

Учасники в ході зустрічі обговорили ситуацію з біометаном у ЄС. Там виробництво біометану швидко розвивається: із 80 млн м3 у 2011 р. до близько 2 млрд м3 у 2017 році. Станом на 2018 р. в ЄС нараховується вже близько 540 установок, що генерують таке паливо.

За прогнозом Європейської біогазової асоціації, у 2030 р. виробництво біометану сягне 18 млрд м3 на рік.

«Як відомо, в ЄС діють різні стимули. Наприклад, у Франції виробник має право продавати біометан постачальнику газу за гарантованою ціною протягом 15 років. Водночас споживачі біометану звільняються від податку на споживання газу та нафтопродуктів», — повідомив голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

У результаті наради домовлено детально опрацювати найбільш ефективні інструменти підтримки генерації біометану та необхідні законодавчі зміни для подання у вигляді законопроєкту до Міністерства енергетики та захисту довкілля України.