Україна відправляє на експорт азотних добрив значно більше, ніж купує за кордоном

11 липня 2020, 08:00 3060

Експорт азотних добрив (код УКТЗЕД 3102) в січні-червні 2020 р. склав $142,9 млн, в той час як імпорт — $87,9 млн. Таким чином, експорт перевищив імпорт на 63%.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», посилаючись на дані Державної митної служби.

При цьому в червні 2020 р. експорт азотних добрив досяг $56,1 млн, а імпорт — знизився до $4,2 млн.

«Дані митної статистики доводять, що українські виробники азотних добрив є конкурентоспроможними не лише на ринку України, але і на світовому ринку», — підкреслюють в УКАБ.

Наведені дані підтверджують правильність рішення Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі (МКМТ) щодо незастосування квот на імпорт мінеральних добрив, вважають експерти. 

«УКАБ неодноразово звертався з офіційними листами до МКМТ про те, що лібералізація ринку газу, зниження його вартості, а також дорога логістика при імпорті добрив роблять квоти на імпорт економічно беззмістовними. Дані зовнішньої торгівлі підтверджують нашу правоту і правильність рішення Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі не обмежувати поставки в Україну мінеральних добрив», — коментує генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.


Для довідки: у червні 2020 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення припинити спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну добрив.