У новій політиці сільського господарства ЄС мають бути враховані позиції України

18 квітня 2024, 16:51 842

Україна зараз в очікуванні погодження ЄС продовження лібералізації торгівлі. Це питання майже узгоджено, і остаточне рішення буде прийняте до 25 квітня.

Про це повідомив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Олег Хоменко під час конференції Black Sea Grain 2024.

За його словами, після цього Україну на шляху євроінтеграції та роботи з ЄС чекають не менш турбулентні часи. 

«Перше — це парламентські вибори до Європарламенту, які відбудуться в червні. Далі — призначення нового складу Єврокомісії й плюс до цього головування в Раді ЄС з липня — Угорщини, а з січня — Польщі. Водночас для нас дуже важливо, щоб під час формування новим Європарламентом нових політик у сільському господарстві, які почнуть діяти вже з 2027 року, були враховані позиції України», — зазначив Олег Хоменко.  

Він додав, що є очікування від нового Європарламенту, що під тиском громадськості та фермерських рухів відбуватимуться зміни в європейських підходах щодо «зеленого курсу» і безпечності харчових продуктів. Тому в ЄС зараз застосовують стратегічний підхід із залученням асоціацій, де будуть обговорюватися зміни до спільної аграрної політики та певні послаблення.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua