У Держпродспоживслужбі хвилюються через ввезення насіння без належного контролю

12 квітня 2024, 14:22 2902

Відповідальний бізнес розуміє, що зменшення видів контролю та кількості перевіреної продукції створює ризики для України під час майбутнього експорту. Сьогодні у Держпродспоживслужбі вбачають ризик у тому, що насіння, яке ввозиться, не контролюється на прикордонні.

Про це розповів директор Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві Держпродспоживслужби Андрій Челомбітко.

propData.content.image
Андрій Челомбітко, директор Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю в рослинництві Держпродспоживслужби

Сьогодні не обов’язково проводити такий контроль, як передбачено постановою №398 Кабінету Міністрів України. Але ми спілкуємося з бізнесом і бачимо необхідність внести зміни до постанови щодо повернення до контролю, аби зняти ризики за майбутнього експорту.

propData.content.image
Сергій Ткачук, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Щодо імпорту продукції проблема не лише у фітоконтролі, а й у ветконтролі, оскільки ми виконуємо обмежені функції щодо імпорту, а це несе ризики для доброчесного бізнесу, тому що існує конкуренція між тими, хто завозить продукцію. Ми сьогодні здійснюємо документальний огляд, фізичний огляд, і лише за наявністю обґрунтованої підозри або за отримання офіційної інформації від компетентних органів може здійснюватися лабораторне дослідження.

Крім того, додає Сергій Ткачук, чимало виявляли продукції за підробленими сертифікатами, матеріали скеровують до поліції. Днями скерували близько 30 таких сертифікатів для подальшої перевірки.

«Також є інформація, але вона ще не підтверджена, дослідження не проводилися, що в Україну заїжджає насіння з ГМО. Якщо цей факт буде підтверджений, то є ризик, що продукція може вирощуватися з ГМО, і ми матимемо проблеми надалі з такою продукцією, якщо вона буде експортуватися», — зазначає голова Держпродспоживслужби.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua