Територіальним громадам допоможуть з управлінням землями

03 вересня 2021, 10:31 2885

Проєкт «Підтримка громад в управлінні землями» стартує в Україні за підтрики Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Про це йшлося під час презентації проєкту громадською спілкою «Укргео», повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

Як зазначається, діяльність в межах проекту допоможе громадам у всіх областях України впровадити сучасні інструменти управління землями в умовах нового земельного законодавства щодо просторового планування використання земель та дерегуляції у сфері земельних відносин.

«Бенефіціарами проекту стануть в першу чергу територіальні громади, їх голови та землевпорядники, планується охопити щонайменше 800 територіальних громад», — уточнили в міністерстві.

Як зазначається, територіальні громади набули низки повноважень завдяки реформі децентралізації та земельній реформі. Тепер вони відповідальні за просторове планування своїх територій, розпорядження землями, контроль за їх самовільним захопленням та цільовим використанням.

«Ми підтримали проект «Підтримка громад в управлінні землями», до якого залучені найкращі фахівці у галузях просторового планування, земельного права, геодезії та землеустрою, які нададуть допомогу громадам у впровадженні сучасних інструментів управління землями в умовах нового земельного законодавства щодо просторового планування використання земель та дерегуляції у сфері земельних відносин», — коментує директор Програми USAID аграрного та сільського розвитку АГРО Ксенія Сидоркіна.

Також уточнюється, що у рамках проекту будуть заплановані навчання та консультації, через які експерти «Укргео» поділяться кращими практиками управління земльними ресурсами, допоможуть в організації комунікації громад з державними інституціями, підготують пропозиції щодо вирішення проблемних питань земельних відносин на національному рівні або рівні законодавства та багато іншого.