Технології, кадри, клімат: що змінилось в агросекторі за 30 років?

26 серпня 2021, 08:00 2232

Готовність змінюватися, гнучкість та інноваційність — запорука успіху в динамічному світі. І сільське господарство все виразніше демонструє свою готовність бути на гребені цих трансформацій.

Таку думку висловив директор ПП «Агропрогрес» (Носівський кластер ІМК) Михайло Шумейко, йдеться у повідомленні Facebook-спільноти «Працюй в ІМК».

«Сказати, що за останні три десятиліття умови й підхід до ведення сільського господарства в Україні змінилися, — це нічого не сказати… Змінилося все: не лише техніка й технології, які призвели до зростання врожайності, а й кадрова ситуація, підхід до співпраці з пайовиками, організація виробничого процесу й навіть кліматичні умови», — вважає він.

Аграрій підкреслив, що у 2000-х роках у Чернігівській області соняшнику й кукурудзи сіяли мало, оскільки ці культури на півночі України не встигали дозрівати. Але клімат змінився: стало тепліше й значно посушливіше, знизився рівень ґрунтових вод. Змінилися й гібриди.

«Тож тепер кукурудзою й соняшником засіяна значна частина наших площ, і ми жнивуємо майже одночасно з південними областями. Змістився й початок посівної: коли я працював агрономом (до 2000 р. — Ред.), то посівні роботи починали в середині травня. Тепер ми завершуємо посів у перших його числах», — пригадує він.

Крім того, змінилася техніка: все максимально комп«ютеризовано й автоматизовано, додав Михайло Шумейко. Ще не так давно аграрії захоплювалися комбайнами, які працюють на автопілоті й запам'ятовують траєкторії, порівнювали їх з кабінами космонавтів, а тепер безпілотні платформи — це, судячи з усього, перспектива, а не фантастика. Технології точного землеробства й диференційного внесення добрив — наше сьогодення. Як і дрони та відеонагляд.

«Збільшилася конкуренція між підприємствами, і не тільки за пайовиків та землю, а й за фахівців. Раніше в селах Чернігівської області було більше людей, відповідно, більше потенційних працівників. Тепер не тільки демографічна ситуація погіршилася, і в сільській місцевості стало менше мешканців, а й вимоги до кваліфікації зросли, адже техніка й технології, які ми використовуємо, потребують більших знань і умінь, накладають більше відповідальності. Тому багато сил йде на підбір кадрів, зростають зарплати, ми шукаємо нові способи мотивації наших працівників і спонукаємо їх до професійного розвитку, зокрема й через організацію тренінгів і навчань», — додає експерт.

Результати, як підкреслив аграрій, теж колосальні: порівняно, наприклад, з 2000 роком врожаї по культурах зросли в рази.

«Агропрогрес» також дуже змінився. У 2005 році він обробляв 5 тис. га, сьогодні — це 30 тис. га, кілька сотень працівників, тисячі пайовиків і чималий парк сучасної техніки. Але попереду ще більше змін. Ми не збираємося стояти на місці — треба вдосконалюватися і йти в ногу з технологіями, які розвиваються просто блискавично», — підсумував він.