Суд у справі Сольського взяв перерву

24 квітня 2024, 18:00 732

Засідання Вищого антикорупційного суду України щодо обрання запобіжного заходу міністру аграрної політики Миколі Сольському перенесли — його викликали до Верховної Ради.

Як повідомляє hromadske, адвокат Сольського просив перенести засідання суду через те, що міністр має взяти участь у роботі Верховної Ради.

Прокурор клопотала про те, щоб відмовити у перенесенні через те, що у справі багато підозрюваних, і щоб не затягувати. Та суд став на бік захисту через важливість роботи влади в період воєнного стану.

Судове засідання перенесли на 25 квітня.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура буде клопотати про тримання під вартою Миколи Сольського протягом 2 місяців з альтернативою застави у 200 млн грн.

Вийшовши з будівлі суду, Микола Сольський заявив журналістам, що не вважає себе винним та не погоджується з обвинуваченням, що робив щось неправильно, поки був адвокатом у 2017 році.

Правоохоронці підозрюють у межах цієї справи й заступника Сольського Маркіяна Дмитрасевича. Йому не змогли вручити підозру, оскільки він перебуває за кордоном з 12 квітня.

Як відомо, 23 квітня НАБУ повідомило Миколі Сольському та низці осіб про підозру у заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн. 

У справі, яку розслідує НАБУ, ідеться про два епізоди, пише «Українська правда».

Перший епізод стосується 2,5 тис. га земель на Сумщині. Це державні володіння, якими на підставі права постійного користування управляли два державні підприємства зі структури Національної академії аграрних наук (НААН): ДП «ДГ «Іскра» та ДП «ДГ «Надія». Вартість цих земель слідство оцінює у 291 млн грн.

2017 року Сумський обласний Держгеокадастр встановив, що у цих держпідприємств відсутні документи, які б підтверджували їхнє право на користування цими землями. На підставі цього його працівники склали акт про самовільне зайняття ділянок.

За версією НАБУ, «учасники схеми забезпечили знищення таких документів». Згодом ті ж особи нібито передали ділянки у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їхнього права на безкоштовну землю. Передусім йдеться про учасників бойових дій, які тоді могли отримати безкоштовно по 2 га.

Детективи вважають, що ці особи були наперед визначені учасниками схеми і ще до приватизації землі нібито підписали договори про її передавання в оренду приватному агрохолдингу.

Крім того, підозрювані також намагалися заволодіти 3,3 тис. га землі на Сумщині вартістю 190 млн грн, однак на землю наклали арешт.

За даними джерела видання, ознайомленого із змістом справи, Миколі Сольському інкримінують вчинення злочину за ч. 5 ст. 191 — «привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем». Її санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

У виданні зазначають, що до обрання в парламент 2019 року Микола Сольський займався юридичною діяльністю в земельній сфері. 2008 року він із групою інвесторів, зокрема з колишнім головою ОП Андрієм Богданом заснував «Український аграрний холдинг». За даними YouControl, частка Сольского в статутному фонді юрособи символічна — 0,1%. Проте співрозмовники видання з аграрного бізнесу наголошують, що де-факто міністр залишається одним із головних бенефіціарів бізнес-групи. Холдинг володіє 62 тис. га земель, які переважно зосереджені на Чернігівщині.