Суд арештував заступника Сольського

09 травня 2024, 09:51 703

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду (ВАКС) 9 травня 2024 року підтримав позицію прокурора САП та застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 20 млн грн застави до чинного заступника міністра.

Про це говориться у повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Facebook.

У відомстві уточнили, що взятий під варту посадовець спільно з іншими особами підозрюється у заволодінні землею на Сумщині площею близько 2,5 тис. га вартістю 291 млн грн та спробі заволодіння землею площею близько 3,3 тис. га ще на 190 млн грн.  

Термін дії запобіжного заходу — до 7 липня 2024 року. 

У прокуратурі нагадали, що відповідно до ч. 1  ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Як повідомляє «Центр протидії корупції» у Telegram, йдеться про заступника міністра аграрної політики Маркіяна Дмитрасевича. У разі внесення застави він повинен буде дотримуватися низки обов'язків, зокрема, утриматися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними, здати закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Дмитрасевичу повідомили про підозру у справі про ймовірне заволодіння землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею на 190 млн грн. За версією слідства, до ймовірної схеми його залучив міністр аграрної політики Микола Сольський. У розмовах Дмитрасевич представлявся як «Маркіян від Миколи Сольского».

Прокурор вказувала, що Дмитрасевич готував проєкти судових рішень, за якими встановлювалася відсутність права постійного користування земельними ділянками у держпідриємств. Також Сольський і Дмитрасевич нібито узгоджували подання технічного позову, щоб зупинити розгляд справи за позовом «Іскри» та «Надії». У слідства також є докази про те, що схожі схеми із землею могли відбуватися й в інших областях, зокрема Рівненській, Одеській, Кіровоградській, Чернігівській та Закарпатській.