Суд арештував Сольського з правом застави у 75,7 млн грн

26 квітня 2024, 09:06 771

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 26 квітня 2024 року обрав запобіжний захід міністру аграрної політики та продовольства України Миколі Сольському.

Про це говориться у повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Facebook.

«Слідчий суддя ВАКС застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 75,7 млн грн застави до колишнього голови аграрного комітету ВРУ — чинного міністра, який підозрюється у заволодінні землею на Сумщині площею близько 2,5 тис. га вартістю 291 млн грн та спробі заволодіння землею площею близько 3,3 тис. га ще на 190 млн грн», — йдеться у повідомленні.

Термін дії запобіжного заходу — до 24 червня 2024 року.

Також у САП зазначили, що, окрім Сольського, прокурори САП та детективи НАБУ повідомили про підозру ще 12 учасникам злочинної схеми, серед яких:

  • колишній голова Держгеокадастру України;
  • керівник Держгеокадастру в Сумській області;
  • два куратори органів Держгеокадастру;
  • службові особи Держгеокадастру Сумської області;
  • директор аграрного холдингу;
  • інші особи, які сприяли вчиненню злочину.

Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.  

У САП нагадали, що відповідно до ч. 1  ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Миколу Сольського намагалися взяти на поруки заступник голови «Всеукраїнської аграрної ради» Денис Марчук та директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум» Марія Дідух.