Стартувало будівництво євроколії з Ужгорода

12 квітня 2024, 19:00 1531

«Укрзалізниця» розпочала будівництво європейської колії Чоп Ужгород. Це один із проєктів стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до Євросоюзу.

11 квітня відбулось укладання першої ланки рейкошпальної решітки нової євроколії, говориться у повідомленні «Укрзалізниці».

«Сьогодні ми відкриваємо процес будівництва важливого проєкту — створення першої євроколії від Чопа до Ужгорода. Цей проєкт дозволить підвищити комфорт не лише пасажирського сполучення та перерозподілити пасажирський потік, а й паралельно дасть нам нові логістичні можливості для вантажних перевезень, розвантажить автомобільні пункти пропуску. Ужгород стає першим обласним центром, який отримає сполучення з Європою колією європейського зразка», — наголосив під час заходу прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

В «Укрзалізниці» зазначили, що проєкт буде реалізовано за 50% грантового співфінансування фонду ЄС Connecting Europe Facility (CEF). Загальна сума проєкту — 1,3 млрд грн. Термін виконання проєкту складає 14 місяців.

Проєкт передбачає:

  • будівництво 22 км залізничної колії європейського стандарту;
  • реконструкцію штучних споруд, об'єктів та мереж інженерного забезпечення;
  • оснащення колії двостороннім напівавтоматичним блокуванням та пристроями мікропроцесорної диспетчерської централізації.

Крім того, планується проведення електрифікації нової європейської колії 1435 мм на дільниці Чоп – Ужгород.

Також у планах можливе продовження євроколії від Ужгорода до Львова, що стане важливим кроком для приєднання Львова до двох європейських транспортних коридорів TEN-T — Рейн-Дунайського та Середземноморського.