Штучним дефіцитом вагонів-зерновозів зацікавились у Верховній Раді

16 лютого 2024, 09:52 1533

У Верховній Раді України розглядають питання щодо дій «Укрзалізниці» в частині створення штучного обмеження пропозиції у вагонах-зерновозах, що належать державній компанії.

Про це повідомляє Rail.insider із посиланням на власні джерела.

Як зазначається, використовуючи такий підхід, «Укрзалізниця» в пікові сезони попиту є основним гравцем, який формує ціни на всьому ринку. Навмисне зменшення пропозиції призводить до значного здорожчання транспортування, що лягає на плечі вітчизняних виробників. 

Також депутати не оминають питання щодо використання монопольного становища «Укрзалізницею» у вигляді надання переваг послузі з використання вагонів перевізника, які реалізовані через аукціони «Prozorro.Продажі». Йдеться про те, що «Укрзалізниця» під час  продажу послуг з використання вагонів гарантує (у т.ч. фінансово) вчасну подачу своїх вагонів під навантаження, що створює нерівні умови на ринку надання вагонів у використання з іншими приватними операторами. 

Перевезення у придбаних вагонах УЗ через аукціон також отримують гарантоване погодження планів перевезень, що також є нерівними умовами порівняно з приватними операторами вагонів.