Саме Україні доведеться вирішувати проблеми співпраці з ЄС

27 січня 2024, 08:45 2630

Європейці бояться українського фермерства більше, ніж війни.

Про це заявив президент «Української аграрної конфедерації» Леонід Козаченко в колонці «АГРОперспектива».

Він вважає, що найбільшим обтяженням під час вступу України до Європейського Союзу буде саме проблематика сільського господарства та Спільної аграрної політики (САП).

«ЄС дуже боїться, коли відкриті такі коридори, і всі, зокрема малі й середні фермери, можуть напряму постачати свою продукцію на ринки спільноти. Європа, до речі, вважає агрохолдингами наші невеликі господарства — 2000 чи 5000 га.

Я не раз, не двічі запитував європейців: чому, наприклад, ви не блокуєте Бразилію й Аргентину? Бразилія засипає Європу цукром, а ви (європейці) панікуєте, що Україна поставила пів мільйона тонн. Так, у нас квота до 2022 року була 20 тис. т. Але Бразилія поставляє мільйони тонн», — поділився Козаченко.

І нагадав, що Аргентина засипає Європу кукурудзою, і знову ж таки її не блокують.

«У відповідь чую наступний аргумент від представників різних інститутів ЄС: Бразилія не стане членом Євросоюзу, і ми в будь-який момент можемо обмежити постачання на внутрішній ринок спільноти. А ось коли Україна долучиться, то вас не зупинити», — зазначив фахівець.

Європейські чиновники жаліються, що не бачать поки в ситуації, що виникла, рішення, яке б влаштувало всі сторони, додав Козаченко. 

«Тому я підкреслюю вкотре: саме Україні доведеться вирішувати цю гігантську проблему та складати кодекс норм поведінки в межах спільного життя та діяльності з ЄС», — вважає він.