Рішення про заборону імпорту зерна збільшує бюрократію та витрати

17 травня 2023, 13:50 1162

На сьогодні імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до Словаччини заборонений, працює транзит. На компанію BZK Grain Alliance AB (ТОВ «Баришівська зернова компанія») ця ситуація майже не вплинула, адже більше 95% завезеного до Словаччини зерна і раніше транспортувалося далі в ЄС.

Про це розповів віцепрезидент, комерційний директор Баришівської зернової компанії Таір Мусаєв під час засідання Trend&Hedge Club.

propData.content.image

Для нас нічого не змінилося, збільшилася бюрократія та пов’язані з цим витрати. За статистикою, українське зерно, яке йде в Європу залізничним та автотранспортом, насамперед потрапляє у дві основні точки — Польщу та Румунію. А вже звідти транзитом далі до країн ЄС (Італії, Німеччини, Іспанії, Нідерландів та ін.) або країн Африки та Азії морським транспортом. Під час експорту через Словаччину ми маємо можливість доправляти до тієї ж Італії, Німеччини, Австрії залізничним та/або автотранспортом безпосередньо, без портової перевалки. Також Угорщина минулого року через неврожай купувала багато українського зерна, а там логістика дуже проста. Але загалом Угорщина сама нетто-експортер сільськогосподарської продукції і особливо не потребує українського зерна. Цього року ми не можемо розраховувати, що буде додатковий попит, який був зумовлений посухою попереднього періоду в Східній Європі.

За словами Таіра Мусаєва, елеватор у Словаччині, який придбала компанія минулого року, працює наразі не на повну потужність, там частково проводяться ремонтні роботи. Щоб не втрачати час у період невизначеності через односторонні заборони на експорт українського зерна з боку країн-сусідів, компанія розпочала підтримуючі та капітальні ремонти дещо раніше запланованого, щоб до початку літа продовжити експортні операції в повному обсязі.

«Як і інші компанії, які вкладалися в логістику, потужності для перевалки, баржі, ми купили об’єкт у Словаччині, й він виконує свою функцію. З початку минулого року він дозволив вивезти врожай-2021 фактично в сезон. Потім — зерно 2022 року в міру збирання врожаю. Продаючи за ринковими цінами минулого року, нам вдалося отримати необхідну маржинальність, що дозволило компанії впевненно працювати далі. Тобто це було правильне рішення, і в короткостроковій перспективі ми розглядаємо подальші інвестиції в розширення даного об’єкта», — говорить Таір Мусаєв.

Він додає, що з погляду географії та комерції елеватор став цілком вигідною інвестицією для компанії.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua