Рішення про скасування критичного імпорту — хибне

25 липня 2022, 09:58 1888

Відміна списку критичного імпорту, яка відбулася нещодавно, призведе до зростання імпорту в Україну, і вітчизняні виробники молочної продукції будуть знову поставлені в нерівні умови з виробниками в європейських країнах.

Таку думку висловив голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, говориться у повідомленні об’єднання.

За його словами, відміна постанови Кабміну про список товарів критичного імпорт означає, що тепер знято всі запобіжники, які хоч якось захищали вітчизняну переробну галузь під час війни від конкуренції з продукцією ЄС, яка виробляється з потужною підтримкою з боку держав співдружності.

«За останні три роки імпорт молочних товарів до України зріс більш як у тричі. Навіть зараз, під час війни, в червні показники імпорту майже сягнули довоєнного рівня. Імпорт і надалі буде зростати», — прогнозує експерт.

Чагаровський підкреслив, що таке рішення призвело до витрачання валюти на закупівлю продукції, яку може забезпечити українська харчова галузь.

«Я можу говорити не тільки про молочну, але й про всю харчову переробну галузь. Мені здається, що валюта зараз необхідна для закупівлі зброї. Саме це зараз важливо. А забезпечення харчовими продуктами, підтримка продовольчої безпеки на внутрішньому ринку України — це те, що можуть забезпечити вітчизняні переробні підприємства, зокрема і молочні. Тому ми в СМПУ вважаємо, що рішення про відміну списку критичного імпорту — хибне», — підсумував він.