Рада підтримала законопроєкт про експорт біометану

08 лютого 2024, 13:50 1113

Верховна Рада України 7 лютого 2024 року прийняла за основу законопроєкт, покликаний вирішити проблему з експортом біометану (№9456).

Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», документ має дати поштовх до розвитку виробництва біометану в Україні та на законодавчому рівні врегулювати проблему з можливістю доставки (експорту) біометану на європейський ринок.

«Наша країна має значний потенціал виробництва біометану і величезні експортні можливості. Так, до 2030 року ми здатні досягти виробництва до 0,5 млрд м³ біометану на рік. Наразі бізнес уже інвестував власні кошти, має намір працювати, створювати робочі місця, наповнювати державний та місцеві бюджети, але для цього необхідно дати можливість експортувати біометан на ринки, де він має попит», — підкреслили в УКАБ.

У цьому напрямі, як вважають експерти, основним своїм партнером Україна вбачає саме країни Європейського Союзу, що зумовлено як зростанням торговельної співпраці, так і наявністю газотранспортної мережі, котра дозволяє швидко та якісно поставляти біометан.

«І саме законопроєкт №9456 покликаний врегулювати особливості митного оформлення експорту біометану до країн ЄС. Тому дякуємо народним депутатам за прийняття такого важливого документа і сподіваємось, що він буде якнайшвидше прийнятий у другому читанні», — підсумували в асоціації.