Виробник: Поголів’я свиней в Україні зменшується через неякісний імпорт

24 січня 2019, 15:23 1950

Однією з причин зменшення поголів’я свиней в Україні є неякісний імпорт. Надалі тенденція до скорочення поголів’я збережеться.

Про це AgroPortal.ua розповів засновник ТОВ «Зелена брама» Леонід Желнов, який займається свинарством без застосування антибіотиків.

«Якщо ми будемо кожного року на 52 млн грн закуповувати непотребу за кордоном, звісно, поголів'я свиней буде зменшуватись», — підкреслив Леонід Желнов.

За даними Асоціації свинарів України, порівняно з 2017 р., минулоріч Україна імпортувала вп'ятеро більше свинини — 28,6 тис. т, вартістю майже $52 млн. Щодо експорту, то ця діяльність послабилася: у 2018 р. з України відвантажили 1,76 тис. т проти майже 5 тис. т у 2017-му. На фоні значного пожвавлення імпорту від'ємне значення зовнішньоторгового сальдо по свинині зросло до $48 млн.

Леонід Желнов, зазначив, що наразі, в його господарстві утримується 1 000 свиней.

«Це досить мала кількість, адже в Україні дуже малий відсоток господарств, які займаються тваринництвом без застосування антибіотиків. Платоспроможність населення, на жаль, поки схиляє до купівлі більш дешевого варіанту м’яса», — зазначає Леонід Желнов

За його словами, замість антибіотиків на його фермі свині отримують максимально збалансований раціон харчування та відповідні умови утримання.


Даша Харченко, AgroPortal.ua