Пасічники зібрали в 5 разів менше меду і прогнозують зростання ціни

23 липня 2020, 08:00 16808

У Житомирській області цього року пасічники зібрали менше меду, ніж минулого. На врожай вплинули погодні умови. Пасічники прогнозують, що через недобір меду ціни на нього зростуть.

Про це розповів голова «Клубу професійних пасічників Житомирщини» Олександр Галатюк. За словами чоловіка, вперше в його житті рік видався настільки немедоносним, інформує suspilne.media.

«Цей рік немедоносний. Мед змогли зібрати лише професійні пасічники, які вміють утримувати сильних бджіл і вивозять їх до медоносів», — розповідає Олександр Галатюк.

Він зазначає, що пасічники мусили додатково підгодовувати бджіл через несприятливі погодні умови: «Весна була рання, квітень — теплий. А потім пішли холоди, відсутність взятків. Ми дуже мало отримали меду з акації, липи і взагалі весняного меду. Зараз пасічники розраховують на те, щоб отримати мед із соняшника. Але мед точно подорожчає», — зазначає Олександр Галатюк.

За словами пасічниці Лариси Новіцької з Ружинського району, акація перецвіла дуже швидко, 2-4 дні були медоносні. Ціна на цьогорічний мед 60 гривень за 0,5 л і 120 гривень — за 1 л.

Пасічник Віктор Волотівський з Сквири вже порахував, що цьогоріч зібрав у 5 разів менше меду, ніж минулого