Поточного експорту зерна недостатньо для нормальної роботи агросектору України

30 вересня 2023, 08:00 1843

Нинішній обсяг експорту зернових культур з України не забезпечить нормальне функціонування галузі. Доведеться значно скорочувати посівні площі.

Про це заявив  перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в інтерв'ю «Українському радіо».

«Щомісячний експорт обсягом 4 млн т нам вдається без діючого зернового коридора і в умовах обмежень. Така цифра точно нікого в Європі не буде бентежити, це умовно 50 млн т на рік. Але така цифра не задовольнятиме наш український сектор, оскільки для забезпечення цієї цифри нам на 20-25% потрібно скоротити посівні площі», — вважає він. 

Однак така ситуація, за словами Висоцького, вдарить по пайовиках, які живуть з оренди, працівниках агропідприємств, інвестиціях.

«Тому просто так чверть території  покинути і припинити на ній сіяти ― це боляче і мінус в економіку. Треба знайти компроміс не через зменшення, адже роль агросектора величезна. І будь-яке зменшення ― це удар по економіці. 50 млн т ― цього недостатньо, щоб ми могли надалі нормально функціонувати. В агросекторі зупинитися можна, але це дуже боляче», — пояснює він. 

І нагадує 1990-ті роки, коли багато полів були просто в бур’янах. І вивести певні культури на виробництво вдалося лише у 2010-х, тобто на це пішло 10-15 років.

«Це дуже велика потенційна втрата. Сподіваємося, що розуміння з боку європейських країн буде, і ми продовжимо рухатися спільно в економіці, як і у взаємодії проти агресора. Вже зараз бачимо, що є велика ймовірність увійти в жовтень, працюючи спільно над подоланням викликів», — підсумував він.