Після відміни держрегулювання подорожчали молоко та цукор

14 грудня 2016, 10:20 4988

З початку запровадження пілотного проекту з призупинення державного регулювання цін на продукти харчування (1 жовтня 2016 р.), в Україні спостерігається незначне зростання цін на соціальні групу продуктів харчування.

Про це зазначили представники Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів під час круглого столу «Скільки коштуватиме новорічний кошик для українців. Прогноз цін на продукти харчування у 2017 році», говориться в повідомленні Держпродспоживслужби.

За словами т.в.о. заступника голови Держподспожислужби Лілії Стиренко, аналіз цінової ситуації за останні два з половиною місяці свідчать про незначний ріст цін на продукти. Так, за даними Держстату протягом осені хліб пшеничний з борошна першого ґатунку подорожчав на 26 копійок, хліб житній — на 34 коп. Ціна на соняшникову олію з початку осені суттєво не змінилася, цукор подорожчав на 11,2%. 

Найбільше можуть зрости в ціні курячі яйця, які і так за осінь стали дорожчими в 1,5 раза. «Тут діє сезонний фактор: влітку яйця дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період стрімко скорочується виробництво яєць», — зазначила Лілія Стиренко.

Також протягом осені в середньому на 15% зросли ціни на молоко і молочні продукти, і зниження цін на ці продукти можна очікувати уже з початку весни.

Із соціально значущих м'яса та м'ясопродуктів восени найбільше подорожчало сало (на 12,1%), ковбаси варені першого ґатунку (на 4,1%). Разом з тим, м'ясо курятини здорожчало восени менш ніж на 1 гривню, яловичина в ціні зросла на 3%, а на свинину ціни залишилися на рівні початку осені, але, ймовірно, що через підвищений попит перед святами виробники піднімуть ціни на м'ясо на 10%.

«Обмеження державного регулювання цін спрямоване на вирівнювання цін на продовольчі товари в цілому. У ринкових умовах на ціни впливає безліч факторів, але однаково їх розмір встановлює не держава, а ринок, а точніше попит споживачів. Далі все залежатиме тільки від ступеня конкуренції. Взаємна конкуренція не дозволить ні виробникам, ні торгівельним мережам значно підіймати ціни, там де дійсно є вибір між виробниками», — наголосила Лілія Стиренко.

У свою чергу начальник Управління контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби Лариса Єфімова повідомила, що невелике подорожчання продуктів обумовлено насамперед підвищенням їх собівартості та сезонністю.

«Якщо ростуть витрати виробників — буде рости і ціна. У першу чергу йдеться про енергоносії — це ціна на електроенергію. Підвищення мінімальної заробітної плати — це також прямі витрати, і це не може не відбитися на ціні», — підкреслила вона.

З 1 січня дія пілотного проекту закінчується і уряд, проаналізувавши отримані результати, прийме рішення щодо продовження, відміни чи удосконалення системи державного регулювання цін на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів.


Для довідки: 22 вересня 2016 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №656 «Про реалізацію пілотного проекту щодо тимчасового обмеження застосування постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. №1548 та постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 р. №1222». Цією постановою запроваджено пілотний проект щодо ціноутворення на товари і послуги у сфері виробництва та реалізації продовольчих товарів з 1 жовтня 2016 року на три місяці — впродовж цього часу органи місцевої виконавчої влади не встановлюють запроваджені механізми держрегулювання цін на продовольчі товари.