Понад 70% МСБ вважає економічну ситуацію в Україні несприятливою

17 лютого 2023, 19:00 1796

Більшість представників малого та середнього бізнесу вважають економічну ситуацію в Україні несприятливою: 42% підприємців називають її несприятливою, а 29% — катастрофічною.

Про це свідчать результати дослідження Індексу настроїв малого бізнесу Міністерства цифрової трансформації.

Водночас частка тих, хто прогнозує, що стан справ у бізнесу й надалі погіршуватиметься (38%), переважає кількість тих, хто очікує покращення ситуації (33%) у наступні пів року.

«На оцінки бізнесів найбільший негативний вплив мають активні бойові дії та близькість до фронту, руйнування, обстріли, перебої з електропостачанням та зв'язком, недоступність кредитних коштів, зниження споживчого попиту та зменшення платоспроможності населення, ускладнення логістики, інфляція, податковий тиск», — зазначається у повідомленні.

Зокрема, підприємці повідомляють про труднощі з отриманням кредитів. Серед опитаних представників МСБ 59% вважають банківське кредитування недоступним або важкодоступним, торік таких було 40%.

Також підприємців запитали про те, як на їхню роботу вплинули атаки на енергетичну інфраструктуру. Тільки 8% повністю зупиняють роботу через обстріли, ще 20% — тимчасово призупиняють. Більшість пристосовуються, наприклад, по 45% підприємців змінюють графік роботи та/або змінюють обсяги виробництва чи надання послуг.

Водночас, попри труднощі, спричинені війною, 76% підприємців України планують розширення бізнесу в 2023 році. Із них 28% планують розширювати географію присутності, 26% — відкриття нових напрямів, 25% — вихід на зовнішні ринки, 21% — зміну кількості співробітників. 

Здебільшого підприємці покладаються на власні фінанси (30%) та меншою мірою на гранти (21%) і кредити (10%).

Загалом показник Індексу настроїв МСБ впав до 2,4 бала з 5 можливих. Для порівняння, у 2021 році показник Індексу становив 2,6 бала, а у 2020-му — 2,2 бала. 58% підприємців наразі незадоволені станом справ у їхньому бізнесі, цей показник дещо зріс порівняно з 2021 роком (52%). 24% підприємців задоволені станом справ, торік таких було 32%.