Поляки зняли претензії до України щодо курятини та яєць

29 березня 2024, 12:02 1932

Україна стала ближчою до розблокування кордону після переговорів з Польщею, в яких брали участь профільні аграрні асоціації.

Про це у телеефірі заявив міністр аграрної політики України Микола Сольський.

Він зауважив, що на зустріч були запрошені польські представники, які найбільше критикують лібералізацію торгівлі з Україною, а також організатори протестів на кордоні. 

«Нам дуже важливо було визначити з поляками, де справді є проблема, а де міфи… Ми визначили, що ми будемо обговорювати», — сказав він. 

Сольський уточнив, що сторони дійшли висновку, що проблема з постачанням цукру буде «найближчі два місяці».

«Ми визначили, що наступний тиждень асоціації окремо додатково з міністерством проговорять можливі варіанти», — зазначив він. 

Сольський уточнив, що деякі питання були зняті у переговорах з Польщею завдяки сформованому рішенню щодо лібералізації торгівлі з Україною з боку інституцій Євросоюзу. 

«Також ми визначили: щодо малини та соків розмова відповідних асоціацій відбудеться 5 квітня. Ми послухали один одного і зрозуміли, яку інформацію потрібно підготувати. Ми зрозуміли, коли виступила асоціація щодо меду, що в принципі питань немає. І прямо тоді були зафіксовані домовленості між сторонами, в яких обсягах вони будуть торгувати. Як це буде працювати цього року.

Також були зняті питання польською стороною після певних розмов щодо курятини і яєць», — сказав Сольський. 

За його словами, найбільш складною була розмова, пов'язана з українським зерном, яке іде через Польщу, точніше, зараз не йде, оскільки діє польська заборона.

«Ми запропонували Польщі ліцензування, як це діє у сусідніх країнах вже декілька місяців», — пояснив міністр, підкресливши, що правила транзиту через Польщу не можуть змінюватись, транзит має бути вільним. 

«І тут якраз є багато міфів. Польські фермери вважають, що український транзит витісняє їх з певних ринків і впливає на ціну. Це в принципі неможливо. Транзит через Польщу невеликий, і половина його йде через Гданськ взагалі на інші континенти», — сказав Сольський, зазначивши, що за цим питанням не вдалось переконати польську сторону. 

Він підкреслив, що Україна та Польща 27 березня були близькі до того, що польські фермери розблокують кордон. Однак, як це буває під час переговорів, була сторона, яка проти такого рішення, тому перемовини продовжаться. 

«Сьогодні ми точно, на мою думку, в два рази ближче до розблокування кордонів, ніж були…», — вважає міністр.

Також він зазначив, що заплановано нові переговори щодо розблокування кордону. У вузькому форматі вони відбудуться наступного тижня, а широкому — наступного місяця.