Погода та тіньовий ринок. Названо головні драйвери зернового та олійного ринків

20 квітня 2024, 08:00 940

Очікується, що ціни на світових ринках будуть зростати, а з підняттям цін на агропродукцію у аграріїв з’явиться можливість більше платити за логістику.

Такий прогноз висловили аналітики компанії «УкрАгроКонсалт» під час конференції Black Sea Grain 2024.

«Ймовірне подорожчання вантажоперевезень автомобільним транспортом. До того ж ціни на залізничні перевезення будуть стабільними лише до 1 січня 2025 року, далі за регламентом з нового року ціни переглядаються «Укрзалізницею». Тому потрібно дуже уважно відслідковувати рішення, які будуть прийматися, адже це впливатиме на вибір виду транспортування», — зазначає генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов.

За його словами, основним фактором, який потрібно відслідковувати за 2-3 місяці до збирання врожаю і до отримання більш надійних даних для прийняття рішень, є погода. 

propData.content.image
Сергій Феофілов, генеральний директор «УкрАгроКонсалт»

Це фактор №1, другим значимим фактором буде сірий ринок. Зараз цей фактор, на жаль, набирає все більшого значення і впливає на виробництво, пропозиції зернових і олійних, логістику. Саме він вносить значну частку невизначеності. Наприкінці сезону ми бачимо цифри по експорту і споживанню всередині ринку, наприклад, що урожай пшениці був вищим за офіційні показники, і ці моменти потрібно враховувати.

Він додає, що ще один важливий драйвер для сільського господарства — це інвестиції, які наразі концентруються на найбільш прибуткових та маржинальних культурах та в переробній промисловості.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua