Під Києвом пройде «челендж» обприскувачів: перевіряємо стійкість штанг

22 травня 2017, 16:11 5132

В смт Дослідницьке Київської області 21-23 червня 2017 г. в рамках заходу «Міжнародні дні поля в Україні» відбудеться демонстрація обприскувачів.

Про це AgroPortal.ua повідомили координатори заходу.

Зокрема, на спеціально обладнаній трасі провідні бренди покажуть, як вони долають проблеми коливань штанг під час руху. Найновіші моделі від Amazone, Apache, Berthoud, Case IH, Jacta, John Deer, Horsch, Househamsprayers, Lemken, Tecnoma будуть демонструвати подолання перешкод, у тому числі, нерівностей ґрунту, які імітуються вмонтованими елементами перешкоди на полі, та криву розвороту, який виконується на кінці поля. За допомогою трекерів GPS глядачі зможуть щосекунди спостерігати на екрані за швидкістю руху обприскувача.

Керівник проектів з рослинництва DLG (Німецьке сільськогосподарське товариство) Райнхард Россберг пояснив, чому варто звертати увагу на стійкість штанг під час вибору обприскувача: «Заходи з захисту рослин є важливим фактором у рослинництві. Вони забезпечують високі і стабільні врожаї й відіграють важливу роль у технологічному процесі. У той же час на заходи захисту рослин припадає значна частина виробничих витрат. Ефективність іноді доволі дорогих засобів захисту рослин великою мірою залежить від їх точного й рівномірного розподілу по площі. У цьому відношенні вирішальну роль відіграє система обприскувальних труб та штанг. Їх положення відносно ґрунту або рослин є вирішальним для дієвого та ефективного застосування».

При цьому, вважає спеціаліст, особливу увагу слід приділити коливанням системи штанг і труб — вертикальними і горизонтальними.


Для довідки: вертикальні коливання (навколо поздовжньої осі) виникають при переїжджанні через нерівності ґрунту (борозни, камені). Вони змінюють відстань від форсунок до цільового об‘єкту. Це призводить до нерівномірного розподілу засобів по обприскуваному об'єкту (поверхні ґрунту або рослинах). При надто малій відстані розчин для обприскування концентрується у зоні під форсункою, що призводить до передозування, у той час на проміжки потрапляє менше засобу або не потрапляє взагалі. Це суттєво знижує ефективність застосування препаратів. При надто великій відстані, навпаки, існує небезпека підвищених втрат засобу внаслідок здування.

Горизонтальні рухи трубно-штангової системи призводять, збільшуючись у напрямку від середини назовні, до зменшення або збільшення витрат засобів порівняно з необхідними, оскільки форсунки на короткий час зупиняються, щоб потім рухатися над ґрунтом вперед з підвищеною швидкістю. Причинами, що викликають ці коливання, є рух по кривій при розворотах на краю поля, незначні коригування напряму руху, контакт з перешкодами або з рослинами та впливи вітру при підвищених швидкостях руху.


Для уникнення коливань обох типів у сучасній техніці для обприскування вживають ряд комплексних заходів, починаючи від механічного й гідравлічного коригування положення трубно-штангової системи і закінчуючи електронним управлінням балками системи обприскування.

Демонстрація обприскувачів на «Міжнародних днях поля в Україні» допоможе прийняти зважене рішення стосовно придбання нової техніки, обіцяють організатори заходу. Адже саме тут буде можливість порівняти величезну кількість систем обприскування за аналогічних умов роботи.

Більше інформації про програму заходів можна дізнатися на сайті. Щоб відвідати «Міжнародні дні поля в Україні» та отримати каталог учасників у подарунок реєструйтесь онлайн.

AgroPortal.ua виступає інформаційним партнером заходу.