Перспективи України щодо експорту кукурудзи залежать від багатьох чинників

13 червня 2023, 17:05 2032

Перспективи України на світовому ринку кукурудзи у 2023/24 МР зараз складно спрогнозувати через низку факторів.

Про це пише аналітик «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич.

Так, у 2022 році врожай кукурудзи склав 26,5 млн т. Під урожай-2023 посівні площі продовжать скорочуватись через тимчасову окупацію близько 20% території країни. Станом на 1 червня кукурудзою було засіяно 3,9 млн га, що на 660 тис. га менше, ніж торік, але більше попередніх очікувань ринку.

Залежно від урожаю власного та конкурентів, до 2022 року Україна посідала 3-4 місце серед основних експортерів кукурудзи. Станом на 2 червня, з початку поточного сезону (з 1 вересня) експорт кукурудзи з України становить 24,24 млн т (+20% від аналогічного періоду минулого року). Однак у квітні-травні він упав нижче середнього через умисне стримування інспекцій суден російською делегацією.

«У 2021/22 МР частка Китаю в українському експорті кукурудзи сягала 24%, поточного сезону вона скоротилася до 20%. Зменшення врожаю та ускладнений експорт через морпорти заважають експортерам збирати великі партії продукції для відвантаження за такими віддаленим напрямками. Натомість виросли частки країн ЄС (з 44 до 61%) за 9 місяців 2022/23 МР», — констатує Марина Маринич. 

І додає, що на тлі зростання геополітичних ризиків Китай вирішив диверсифікувати постачання зерна в країну. Він уже отримує постачання з Бразилії та Південної Африки. Також була допущена кукурудза з росії, але поки що тільки вирощена поблизу китайського кордону. 

Водночас у ЄС очікують зростання врожаю кукурудзи до 64 млн т (+23% від 2022/23 МР) за рахунок повернення врожайності до нормального рівня. При цьому імпорт має скоротитись до більш звичних 17 млн т (-31%) оскільки потреба буде частково задовольнятись власним урожаєм. Відвантаження з боку України, як очікується, зменшаться через введення ввізних обмежень, які поки що стосуються сусідніх до України країн ЄС.

«У світовому масштабі наступний сезон очікується більш урожайним за попередній через повернення врожаю в Аргентині та ЄС до нормального рівня. Потреби країн ЄС в імпортній кукурудзі зменшаться, але і експортні спроможності України також будуть обмежені», — підсумовує експерт.