Переробка соняшнику в Україні впала до 12-річного мінімуму

15 червня 2023, 08:00 1820

Україна у 2022/23 МР залишилася в числі топвиробників соняшнику в світі, проте відбувся значний перерозподіл його використання всередині країни.

Про це розповіла аналітик олійного ринку «АПК-Інформ» Світлана Киричок.

«Частка експорту олійної від загальної пропозиції зросла до 14%, що є максимумом за багаторічний період. Відповідно, частка переробки склала близько 83%, що стало одним із найменших показників з 2009/10 МР», — уточнила вона. 

Експерт пояснила, що протягом сезону з України спостерігався рекордний та неконтрольований експорт соняшнику, що відбулося на тлі падіння переробки олійної та експорту соняшникової олії через обмежену роботу портів. Основний обсяг експорту (79%) за вересень-травень припав на країни ЄС, а саме на Румунію та Болгарію, які за рахунок української сировини суттєво дозавантажили власні підприємства і змогли наростити експорт соняшникової олії.

Введення односторонніх заборон на імпорт соняшнику до країн ЄС призвів до того, що у квітні експорт української олійної скоротився до мінімального показника з квітня 2022 року, а досить значні обсяги соняшнику було переорієнтовано на внутрішній ринок. Однак очікується, що експорт соняшнику з України все ж таки складе 2 млн т, що є історичним максимумом для галузі.

«За нашою оцінкою, на початок червня залишки соняшнику (умовно в цілому по країні) складали близько 1,6 млн т, що є одним із найменших показників за багаторічний період, і навіть за мінімальних обсягів експорту вони не зможуть забезпечити повноцінну роботу переробних підприємств у червні-серпні.

Всього від початку 2022/23 МР в Україні було перероблено близько 10,5 млн т олійної, що стало одним із найменших показників за останні 7 сезонів. До кінця поточного сезону (в червні-серпні) може бути ще перероблено близько 1,2 млн т — це мінімум для вказаного періоду за останні 12 сезонів», — констатує експерт. 

На її думку, у 2023 році потенціал виробництва соняшнику може збільшитись за рахунок розширення посівної площі до 5,5 млн га (+13% до 2022 р.), але загальна пропозиція олійної скоротиться на 10% за рахунок зниження перехідних запасів та потенціалу урожайності, що може відбутися на тлі затяжної посівної та економії на МТР та ЗЗР.

«Відповідно, якщо експорт соняшнику буде демонструвати темпи, наближені до показників 2021/22-2022/23 МР, а експорт з глибоководних портів залишиться нестабільним, у країні очікується подальше скорочення обсягів переробки», — вважає  Світлана Киричок.