П’ять країн ЄС наростили експорт і переробку зерна за рахунок України

01 червня 2023, 08:43 1748

Прикордонні країни, які заборонили ввезення української сільськогосподарської продукції, у 2022 році зміцнили свій експортний потенціал, наростили внутрішню переробку та підвищили конкурентоспроможність тваринницького комплексу за рахунок імпорту з України.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства, яка проходила 29-30 травня в Брюсселі. 

Він зазначив, що Польща збільшила свій експорт більш ніж на чверть, досягши рекордної позначки — €47,5 млрд. Виробництво м’яса птиці, зокрема завдяки українському зерну, збільшилося на 7,5%. 

«Польща разом з іншими країнами Східної Європи, де введені обмеження, імпортували аграрної продукції (сільськогосподарської та харчової) з України на €7 млрд. Згідно з експертними оцінками, з цього обсягу приблизно €3,5 млрд склали зернові та олійні, які після перевантаження були експортовані до інших країн. Якщо ми подивимось на експорт виключно зернових та олійних, то там 80% частка українського транзиту. Водночас експорт агропродуції з цих п’яти країн зріс на €18 млрд за 2022 рік», — цитує слова Сольського пресслужба міністерства.

Він також відзначив, що у порівнянні з минулим, цього року очікується зменшення на третину обсягів експорту зернових та олійних культур з України — до 46 млн т за рік. Відтак Україна зможе експортувати менше зерна, ніж торік, на 40%. 

Микола Сольський підкреслив, що перед прийняттям рішень про заборону постачань необхідно проведення досліджень згідно з європейськими правилами. 

«Ми абсолютно готові до таких досліджень, і ми просимо ЄС діяти за правилами, які ЄС встановив», — наголосив він.

Також міністр підкреслив, що введені обмежувальні заходи мають бути скасовані, й стійкі рішення мають бути знайдені в консультаціях за участю України.