Названо продукти, які Україні вигідно постачати до Бахрейну

13 березня 2019, 08:00 5200

Бахрейн є перспективним напрямком для експорту Української агропродукції, зокрема, зерна, м'яса птиці, яблук, молочних продуктів, кондитерських та хлібобулочних виробів.

Про це йдеться у повідомленні аналітичний відділу Ради з питань експорту продовольства (UFEB). 

«Королівство Бахрейн як і інші арабські держави Перської затоки, має динамічно зростаюче ВВП країни (+3,8% за 2016-2017 р. р.) та ВВП на душу населення — $49 тис., що робить даний ринок перспективним для країн-постачальників продовольства. Нафта та природній газ наповнюють близько 85% внутрішнього бюджету, відіграючи домінуючу роль в економіці Бахрейну. До того ж у квітні 2018 року Бахрейн оголосив про відкриття нового нафтового родовища біля західного узбережжя країни, що може значно посилити бюджет», — пояснюють експерти.

За даними UFEB, Бахрейн є нетто-імпортером зернових культур таких як пшениця, ячмінь, просо, кукурудза та сорго. Дані експортні позиції виробляються в значному обсязі в Україні, що в свою чергу може стати перспективною імпортною нішею для України.

«Внутрішнє виробництво курятини задовольняє споживача лише на чверть, що сприяє збільшенню імпортних поставок. Внутрішній ринок курятини у даній країні оцінюється у $21,6 млн. Імпортна частка України склала 10,7%. Головними конкурентами для українського експортера будуть такі країни як Туреччина, Саудівська Аравія, Кувейт, ОАЕ», — говориться у повідомленні.

Тенденція до споживання свіжих фруктів наявна і в Королівстві Бахрейн, що стимулює поставки яблук до країни, додають експерти. Внутрішнє виробництво в країні наявне, проте так як і м'ясо курятини не задовольняє попит. Загальна вартість імпорту яблук у 2018 році становила $11,2 млн, тоді як  Україна виконала поставку лише на $40 тис.  Топ імпортерами були: Італія, Китай, Іран.

«Шоколадні вироби — ще одна перспективна ніша для поставок з України. Загальна вартість імпорту у 2018 році склала $44,4 млн. Частка поставок шоколаду з  України становить 0,15% ($70 тис.). Головними гравцями на даному ринку були: Єгипет, Російська Федерація, Туреччина, Нідерланди», — додають в організації.

Якщо розглядати молочний ринок Бахрейну, то в UFEB зазначають, що найбільше користуються попитом такі продукти як сири, йогурти, сухе молоко, вершкове масло. У 2018 році поставки сиру оцінювалися у $88,6 млн, сухого молока  — $73,2 млн, йогурту — $43,1 млн. Поставки молочних продуктів з України до Бахрейну практично не відбувалися.

«Стабільним залишається попит і на хлібобулочні вироби. Загальна вартість імпортованої продукції до країни становить $132,9 млн. Ринок хлібобулочних виробів для України був відкритий у 2015 році, але топ-експортером хлібобулочних виробів Україна так і не стала», — додали експерти.

Також уточнюється, що загальна вартість імпорту продуктів харчування у Королівстві Бахрейн оцінюється у $1,2 млрд, агропродукції — $143,7 млн.